Aktuellt för Klimatrörelsen i Umeå

Prenumerera på Jens nyhetsbrev som kommer ut varje torsdag via e-post! Du hittar alla nyhetsbrev och kan prenumerera på det här.

Januari 2024

Förslag på Bilfri zon eller alternativt Miljözon klass 3 i Umeå

Preliminärt förslag:

Etapp 1 med start den 31 december 2024

Zonen föreslås att gälla i området innanför men inte inkluderande Västra Esplanaden, Skolgatan, Vasagatan och Umeälven, plus Storgatan mellan Västra Esplanaden och Kvarnvägen.

Etapp 2 med start den 31 december 2025

Zonen föreslås att gälla i området innanför men inte inkluderande Västra Esplanaden, Järnvägsallén, Östra Kyrkogatan och Umeälven.

Undantag för nödvändiga transporter förutsätts specificeras av kommunen, kanske på liknande sätt som Stockholm gjort på denna sida: https://trafik.stockholm/trafiksakerhet-trafikregler/miljozoner/miljozon-klass-3/

Oktober 2023

Aktionsveckor under Earth4All

Bilder från vernissagen

Frågor och svar om Earth4All

Vi samverkar med andra organisationer i Umeå för en bättre värld under Earth4All action week på temat ”Systems Change, not Climate Change” med en utställning på Kommunhörnan på Väven.

Pressmeddelande:
Ni inbjuds till vernissage av vår utställning och får förhandsinformation inför en världsomspännande klimatkampanj arrangerad av Earth4All den 1- 15 november 2023.

Tid: Tisdag den 24 oktober kl.12.00 Plats: Kommunhörnan, Umeå Stadsbibliotek.

Earth 4All är ett stort kollektiv av ledande forskare från en rad discipliner, tänkare, opinionsbildare, företagsledare och fackliga representanter från olika delar av världen. Ett internationellt initiativ för att påskynda den systemförändring som behövs för en rättvis framtid på en ändlig planet. Från Sverige medverkar bla Johan Rockström och Anders Wijkman.

Redan 1972 visade rapporten "Tillväxtens gränser" att om tillväxttrenderna fortsatte skulle vi överskrida jordens bärförmåga. Mänskligheten valde att ignorera varningarna och nu har människans fotavtryck fortsatt att öka och överskrider nu de planetära gränserna på ett antal områden. Den dominerande ekonomiska modellen destabiliserar samhällen och planeten.

Dags för förändring, Earth4All uppmanar till handling. Kampanjen syftar till att väcka diskussioner om förändringar av ekonomiska system.

Att omprogrammera vårt ekonomiska system så att det fungerar för både människor och planeten är lösningen på dagens stora utmaningar. För att göra denna uppgradering till verklighet behöver vi regeringar som genomför djärv politik som syftar till att öka välbefinnande för majoriteten.

Earth4All uppmanar till handling för regeringar. 15 förslag till politiska åtgärder beskrivs inom 5 områden som kräver extraordinära vändningar: Fattigdom, Ojämlikhet, Jämställdhet, Livsmedel, Energi.

Earth4 All är också en uppmaning till handling för medborgarna. Genom att bygga en kör av röster för de ovanstående 5 områdena, kan vi få politiker att lyssna och vidta åtgärder för att driva de nödvändiga omvandlingarna. Det är därför vi behöver djärva samtal i varje hem, varje skola, varje universitet, varje stad och varje parlament. Vilken framtid vill vi ha? Hur kan vårt operativa system ta oss dit?

Vi har alla en roll att spela för att stödja omvandlingen mot en värld där alla och planeten frodas.

Earth4All tillhandhåller en plattform för att ansluta och förstärka rösten från människor och organisationer som vill uppgradera vårt ekonomiska system. Vem som helst kan gå med i Earth4All som individ, organisation, grupp eller rörelse genom att registrera sig och genom att vidta åtgärder.

Earth4All har utarbetat ett omfattande material som vänder sig till politiker, organisationer och medborgare.

Boken "En jord för alla" Ett manifest för mänsklighetens överlevnad, som utkom 2022, har hittills översatts till engelska, tyska, spanska, svenska, italienska, kinesiska, japanska, koreanska.

Medverkande organisationer i Umeå:
People For Future
Återställ Våtmarker
Extinction Rebellion
MMT-gruppen
Jordens Vänner
Rebellmammorna
EOS-Earth Organization for Sustainability
Naturskyddsföreningen
Fredsgruppen - Nej till Nato
---

September 2023

Aktionsvecka 15-22/9

Söndag 17/9, Onsdag 20/9 och Fredag 22/9.
Manifestation kl 12-13:30 på Rådhustorget med banderoll och högtalare, flygbladsutdelning och prat med folk.Ny namninsamlinglista "Klimatåtgärder NU, hösten 2023!",
finns som PDF här


Flygblad som PDF finns här
.

Peo Hansens föreläsning 15/9Demonstrationen 15/9Affisch som PDF finns här
.

Global Manifestation för Klimatet 15/9


Manifestation för Klimatet
Umeå fredag 15 sept

15:15 - Samling vid Stadshuset
15:40 - Demonstrationståg
16:00 - 17:00 Manifestation vid Rådhustorget
Torgmöte med tal och spoken word-poesi, musik av Jeff Elliot och Kläppsjöns Klagan.

18:00 Föreläsning med Peo Hansen i Loke, Folkets Hus

Lördag 16 sept kl. 10 – 12 Fördjupning / workshop med Peo Hansen i Bildas lokal, Kungsgatan 36. Boka plats via sms till Jens 0702927599Februari - mars 2023

Global Manifestation för Klimatet 3/3

Januari 2023

Liquid Winds planerade miljardinvestering tillsammans med Umeå Energi kritiseras av Klimatrörelsen i Umeå. Planerna presenterades i Folkbladet den 22 januari och lite mer utförligt i VK den 23 januari, liksom i SVT Nyheter
Kritik av Liquid Winds planerade miljardinvestering tillsammans med Umeå Energi.

November 2022

Umeås nya Åtgärdsprogram för Umeå kommuns miljömål 2022–2025 kritiseras av Klimatrörelsen i Umeå. Programmet antogs av kommunfullmäktige 2022-11-28 efter att ha varit på remiss sedan 2020. Remissversionen mötte stark kritik från klimatrörelsen och forskare men den omarbetade beslutsversionen som nu antagits har inte tagit fasta på den kritiken. Media har kritiserat och tagit upp Klimatrörelsens kritik och vi sammanfattar här vår
Kritik av Åtgärdsprogrammet.

Kommunens nya Umeå klimatfärdplan kritiseras också av Klimatrörelsen och forskare. Klimatfärdplanen handlar om att underteckna en avsiktsförklaring där kommunen tillsammans med andra företag, offentliga verksamheter och organisationer vill arbeta för att skynda på Umeås klimatomställning och kraftfullt minska klimatutsläppen i enlighet med Parisavtalet. Vi sammanfattar kritiken här:
Kritik av Umeå klimatfärdplan