Categories
Klimat

Satsa stort på Umeås Klimatår

Umeås klimatmål för 2025 kommer inte att uppnås, det har undersökande artiklar i både VK och Folkbladet kommit fram till nyligen. De mål som ska nås 2030 och 2040 är också i fara! Därför har Umeås klimat- och miljörörelse föreslagit att Umeå kommun gör en större satsning, ett klimatår, där kommunen kraftsamlar tillsammans med oss medborgare.

Tanken är att kommunen ska tydliggöra för sig själv och för oss medborgare vad som behöver göras för att vi tillsammans ska kunna uppnå klimatmålen.

För att konkretisera hur det föreslagna Klimatåret skulle kunna lanseras och följas upp föreslår vi att Umeå kommun satsar på:

* Ett informationsblad med regelbunden utgivning till alla hushåll, där man informerar om sina egna klimatmål och varför det är viktigt att uppnå dem.

* Utifrån klimatmålen lansera en utställning som kan vandra runt på bibliotek etc, tillsammans med någon form av tävling med fina klimatsmarta priser, kanske årskort med Ultra.

* Organisera stadsdelsgrupper där lokalbefolkningen regelbundet kan delta i diskussioner om åtgärder som kan underlätta för stadsdelens att minska sina klimatavtryck.

* En klimatfestival sommaren 2026.

Satsa stort för att nå målen! Vad säger Umeås politiker om detta?

Jens Rundberg

Christine Grundström

Göran Forsberg

Aktiva i Umeås klimatrörelse

Categories
Fred Humanism

Limerick för rättvis fred

I Amerika sitter president Trump
och Putin beter sig som en stor gump
Utan rättvisa ingen fred
som soppa utan sked
Färre vapen, mer ickevåld och kultur i klump!

Ulrik Wemmenhed

Aktiv i Umeå Fredsgrupp, Svenska Freds

Categories
Fred

Krig löser inte några problem

Egentligen är det väl allmänt känt att krig inte löser några problem. Våld föder våld och krig leder ofta till nya krig. Ändå är det oftast våld eller förberedelse för våld som förespråkas i konfliktsituationer.

Borde inte vår viktigaste uppgift nu vara att diskutera hur vi ska kunna stoppa utvecklingen mot att världen blir allt farligare och våldsammare? Målet måste vara nedrustning och fred. Ökad vapenproduktion kan varken göra oss säkrare eller skydda friheten och demokratin.

Världen behöver fred och samarbete. Våldet måste bekämpas, men med icke-våld, med utbildning, demokrati, konfliktlösning och gemenskap. Ned med vapnen!

Margareta Backgård

Aktiv i Umeå Fredsgrupp, Svenska Freds

Categories
Fred

Kan mänskligheten styra om till fredlig utveckling?

Mänskligheten står i nuläget inför en stor utmaning att styra om till en fredlig utveckling. Krigen i bland annat Ukraina och mellanöstern behöver stoppas för att förhindra eskalering till ett tredje världskrig som riskerar att bli ett kärnvapenkrig. Man kan argumentera om de historiska orsakerna till krigen men utan tvekan har det rådit brist på konfliktförebyggande arbete som kunnat minimera grundorsakerna till krig och konflikt. 

Enligt freds- och konfliktforskare är brott mot mänskliga rättigheter, ojämlik fördelning av resurser, fattigdom och hunger, demokratiska brister och begränsad makt att påverka eller systematisk diskriminering och marginalisering av människor de främsta orsakerna till krig och konflikt. 

Även militär upprustning kan driva på och eskalera konflikter och den globala vapenhandeln är en viktig drivkraft bakom att konflikter blir väpnade och övergår i krig. Att köpa mycket dyra vapen tar resurser från investeringar i grundläggande säkerhet som tillgång till vatten, hälso- och sjukvård och utbildning, vilket ökar missnöje och därmed risken för konflikter. 

Det som kan bryta konflikter och krig är diplomati och medling, en profession som behöver stärkas och utvecklas. Satsa mer miljarder på konfliktlösande och konfliktförebyggande arbete istället för på militär upprustning! Först då kan vi styra om till en fredlig utveckling.

Jens Rundberg

Aktiv i Umeå Fredsgrupp, Svenska Freds

Categories
Klimat

Klimatförändring och extremväder – ge upp eller kämpa?

De senaste veckorna har vi upplevt globalt och även här i Västerbotten extremt varma temperaturer för att vara vinter. I nyhetsrapporteringen har vi sett att:

– 23 samebyar har ansökt om katastrofskadeskydd på grund av dåligt bete på många håll med isbildning och hårdpackad snö, 

– Vindelälvsdraget i år har behövt stryka de tre sista sträckorna på grund av snöbrist, 

– det klassiska skidloppet 7-Mila tvingas ställa in i år på grund av att det är för lite snö och 

– i november 2024 fällde stormen Jakob uppemot 130 000 m3 skog längs kusten mellan Umeå och Skellefteå, många utan ström

Vi skulle kunna göra listan längre med Vasaloppet, VM i Trondheim osv… 

Den globala uppvärmningen har ökat oavbrutet de senaste åren. Data från jmadden.org visar att båda helåren 2023 och 2024 låg över Parisavtalets 1,5-gradersmål, den senaste aktuella beräkningen från den 5 mars 2025 visar 1,76 grader över förindustriell nivå.

Men det var ju så kallt förra vintern invänder du kanske?

Den globala uppvärmningen har förändrat jetströmmarna, de snabba vindar som finns på hög höjd och  påverkar mycket av vädret. Större svängningar i jetströmmen blir vanligare och mångdubblar risken för extrem kyla eller nederbörd. Det har blivit ett lotteri om det ena eller det andra extremvädret drabbar oss. 

Vad ska vi göra med denna vetskap? Ska vi förlamas och ge upp eller kämpa för att hejda utsläppen av växthusgaser? 

Karina Jonsson

Christine Grundström

Jens Rundberg

Aktiva i PeopleForFuture Umeå